Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

101itconsult | December 23, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

EdgeRank – secretul din spatele News Feed-ului (Partea a II-a)

EdgeRank – secretul din spatele News Feed-ului (Partea a II-a)
CEO
  • On February 4, 2015
  • http://www.101itconsult.com

EdgeRank reprezinta algoritmul Facebook-ullui ce decide ce postari apar in News Feed-ul fiecarui utilizator.

Poti citi Partea I a articolului aici.

Greutatea

Fiecare categorie de Edge are o greutate standard diferita. Cu alte cuvinte, comentariile valoreaza mai mult decat like-urile.

Fiecare actiune pe care o face un utilizator creeaza un Edge, iar fiecare Edge (cu exceptia click-urilor) poate deveni un story. Asadar, in mod prestabilit, un utilizator cel mai probabil vede postarea unde un prieten a comentat, si nu faptul ca acel prieten s-a alaturat paginii cuiva.

Facebook schimba greutatea Edges-urilor pentru a reflecta probabilitatea tipurilor de articole interesante pentru fiecare in parte. De exemplu, imaginile si video-urile au o greutate mai mare decat link-urile. Nu este cunoscut daca aceste valori se schimba in cazul manifestarii unui interes mai mare pentru linkuri, in detrimentul pozelor.

Noile optiuni Facebook au in general o greutate mai mare, pentru a fi promovate utilizatorilor. De exemplu, cand au aparut Facebook Places, check-in-urile au avut o greutate standard foarte mare pentru cateva luni, iar News Feed-urile au fost inundate cu story-uri de tipul: “Maria just checked in at Universitate”. In general, dupa o perioada de cateva luni sau saptamani, Facebook atribuie noilor optiuni greutati mai rezonabile.

Perioada de Timp

Cand o postare devine veche, pierde puncte deoarece este “stire depasita”.

EdgeRank este un scor in continua schimbare, nu un punctaj fix. Atunci cand te loghezi pe Facebook, News Feed-ul e populat cu articole ce au cel mai ridicat scor exact in acel moment. Un status update va aparea in top, doar daca in acel moment are scorul mai mare decat al celorlalte story-uri. Se pare ca Facebook ajusteaza acest factor temporal in functie de doua aspecte:

  • Data ultimei logari a utilizatorului
  • Frecventa cu care se logheaza utilizatorul

Cum imi pot optimiza pagina pentru EdgeRank?

De retinut: oricine pretinde ca iti poate calcula EdgeRank-ul minte. Este complet imposibil. Facebook pastreaza algoritmul secret si il schimba constant.  Poti masura doar efectele EdgeRank prin studierea statisticilor Facebook analytics: cati oameni au interactionat cu pagina ta si cati vorbesc despre ea.

Este dificil sa pacalesti un algoritm sa “creada” ca ai un continut interesant.  Este mult mai simplu sa iti revizuiesti postarile pentru a-ti determina fanii sa comenteze mai mult si sa dea like-uri.

Poti incepe cu statusurile si titlurile de tip afirmatie – le poti schimba in intrebari irezistibile ce determina cititorii sa interactioneze. De exemplu:

  • Da “like” daca esti nerabdator sa incerci noua noastra aplicatie
  • Completeaza spatiul: De Craciun imi doresc _____. Promotia noastra de Craciun este produsul X.
  • Da/Nu. Am facut dus dimineata. Incearca noul nostru produs cu extract de X
  • Ce crezi despre Presedinte? Mai jos ai un video cu CEO-ul nostru impreuna cu Presedintele.

Toate like-urile si comentariile generate de intrebari si situatii inedite si indraznete vor creste scorul afinitatii dintre fan si pagina ta, ridicandu-ti sansele ca viitoarele tale postari sa apara in News Feed-ul lor.

 

Submit a Comment