Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

101itconsult | February 5, 2025

Scroll to top

Top

No Comments

10 greseli in startul unei afaceri online

10 greseli in startul unei afaceri online
CEO
  • On May 6, 2015
  • http://www.101itconsult.com

Ai avut idea. Ai facut un plan de afaceri, iar acum esti pregatit sa devii antreprenor. Dar exista o problema. Cum sa intri pe piata online?

Asa cum probabil stii, a avea un business online in ziua de azi e musai. Pur si simplu nu este alta alternativa pentru a-ti promova si vinde produsele ori serviciile. Cu toate astea, doar pentru ca ai un website, blog sau cont de social media, nu inseamna ca vei avea si succes in mediul virtual. Exista multa planificare si trucuri legate de online marketing.

Ca sa fii sigur ca faci lucrurile corect de prima oara, iti impartasim 10 greseli comune e care antreprenorii le fac atunci cand dau startul unei afaceri online. Prin cunoasterea si intelegerea acestora, vei reusi sa faci tranzitia afacerii tale in online mai usor.

1. Astepti prea mult sa incepi.

Fie ca astepti feedback, momentul perfect pentru lansare sau atingerea unui anumit numar de vizitatori sau subscriberi pentru blogul sau podcastul tau timp de luni sau ani intregi fara a oferi ceva spre vanzare este una din cele mai mari greseli pe care le poate face un om de afaceri.

Oricare ar fi motivul – lipsa timpului, cautare de fonduri sau frica de esec – a ramane in aceasta stare de inertie este in detrimentul afacerii tale. Cu cat astepti mai mult sa lansezi un produs, cu atat te indepartezi de planul initial.

 

“Trebuie sa ai incredere in ceva – in instinctul tau, destin, viata, karma, orice. Aceasta abordare nu m-a dezamagit niciodata si a facut toata diferenta in viata mea. ” – Steve Jobs

Ca om de afaceri vei face greseli si vei intampina obstacole. In loc sa te ingrijorezi cu privire la aceste potentiale esecuri si sa iti faci scenarii fataliste, expune-ti produsul si fa ajustari dupa nevoie. O data ce faci acest pas, increderea iti va creste si vei fi mai aproape de un venit constant.

2. Faci totul singur.

Doar pentru ca este afacerea ta, nu inseamna ca trebuie sa faci totul singur. De fapt, este aproape imposibil sa faci tranzitia online fara ajutor. Intr-o migrare sunt implicate diferite aptitudini din domenii variate, situatie in care vei fi nevoit sa formezi o echipa care te va ajuta sa pui afacerea pe picioare si sa te eliberezi de cantitatea enorma de stress.

In speranta ca ai primit sponsorizari sau faci deja vanzari, ai destul capital pentru a angaja oamenii potriviti pentru punerea bazei business-ului online, cum ar fi un webdesigner, social media manager sau SEO manager. Nu este nicio rusine in a face outsourcing, atat timp cat tu esti factorul de decizie din spatele brandului.

3. Nu esti diferit.

Sunt toate sansele sa ai competitie, doar daca nu activezi pe o piata unica. In loc sa-ti subestimezi competitorii, concentreaza-te pe motivele pentru care potentialii clienti te vor alege, in opozitie cu copierea altora.

Pe scurt, nu vei avea un grup de potentiali cumparatori daca le vei oferi o versiune inferioara a unui produs sau site bine cunoscut. Cu siguranta vrei sa oferi un serviciu sau produs de buna calitate, iar pe langa acest obiectiv adauga si telul de a fi diferit si a te evidentia in fata competitiei.

4. Rezolvi o problema neimportanta.

O cauza majora a esecului unei afaceri este oferirea unui produs sau serviciu care nu intereseaza clientii. Desi pare o observatie evidenta, de ce oamenilor nu le pasa de aceasta afacere ipotetica? Cel mai probabil, pentru ca acest business incearca sa rezolve o problema nesemnificativa. De ce altfel ar cumpara oamenii un produs? Au nevoie de el pentru a-si imbunatati viata. Daca produsul tau nu asigura acest lucru, va trebui sa-ti regandesti planul de afacere.

5. Nu iti asculti clientii.

Cum stii daca problema pe care vrei sa o rezolvi este destul de importanta pentru clientii tai? Ascultandu-i. Fie ca afli raspunsul prin cercetari sau monitorizarea social media, lipsa contactului cu cumparatorii este o greseala fatala. Cum altfel vei putea in ce sunt oamenii dispusi sa investeasca, ce le place sau nu in legatura cu afacerea ta, produsele sau campaniile de marketing pe care le faci. A fi online inseamna sa asculti si sa fii in contact cu potentiali clienti si vizitatorii site-ului, blogului sau a canalului media pe care esti prezent.

Asculta tot ce are un cumparator de spus. Reputatia ta online poate fi darmata in cateva secunde. Pentru fiecare persoane care se planga public despre un produs/serviciu, exista alte 10 care au aceeasi parere, dar nu se exprima. Daca ai auzit reclamatia, cu siguranta nu este singura persoana care gandeste asa. Depinde de tine sa ii asculti si sa indrepti lucrurile.

6. Te concentrezi pe o piata prea mica.

E de inteles ispita de a ataca o nisa, dar daca piata pe care o ai in vedere este prea mica? Rezultatul va fi acela ca cresterea companiei tale se va plafona mai curand decat te asteptai. Si atunci? Alegerea unei piete mai mari iti va da oportunitatea sa iei o felie din profit, indiferent de marimea companiei pe care o conduci.

7. Ai asteptari nerealiste.

Va trebui sa fii pregatit si dispus sa muncesti ore din zi si noapte pentru conducerea unui business online. Iar daca crezi ca vei avea un succes peste noapte, va trebui sa faci o mica verificare a realitatii. Nu se va intampla.

Indeparteaza aceste iluzii de grandoare si vorbeste cu alti oameni de afacere despre ce se intampla atunci cand incepi si conduci o afacere online. Cel putin, asa vei sti mai mult la ce sa te astepti.

8. Nu-ti pasa de produsul sau serviciul pe care il vinzi.

Aceste cuvinte nu spun ca produsul tau trebuie sa fie neaparat pasiunea vietii tale. Totusi, ar trebui sa-ti pese macar de obiectul muncii tale, pentru a nu ingreuna stressul pe care il presupune a fi antreprenor.

Atunci cand iti pasa de produsul tau, vei acea cunostintele, energia si creativitatea pentru a construi un business online competititv.

9. Nu ai parteneriate de distributie.

Daca nu faci parte cumva dintr-un domeniu unde exista deja o retea solida de agenti, brokeri, sau alti reselleri (media, moda, alimentatie), atunci iti va fi dificil sa iti introduci produsul in canalele de distributie existente. Daca activezi intr-o industrie ceva mai unica, ori cu vanzare mai dificila, creeaza o lista cu surse de recomandare si ia legatura cu ele. Intreaba-i daca sunt interesati de vinderea sau promovarea produsului tau. Raspunsul iti va da o idee daca business-ul tau are sanse de succes.

10. Nu ai fonduri suficiente.

Inainte de lansare, ia in considerare si calculeaza-ti cheltuielile. Poate crezi ca ai suficienti bani pentru inchirierea unui sediu, pentru echipament sau inventar, dar vei avea nevoie de fonduri si pentru cumpararea unui domeniu, inchirierea unui server sau angajarea unui web designer pentru contruirea si mentinerea site-ului tau. Fara capital, cum iti vei seta si conduce afacerea online?

Din cealalta perspectiva, poti avea o problema si daca ai prea multi bani. De ce este o problema? Cand ai o cantitate mare de bani, esti tentat sa cheltuiesti mult pe lucruri frivole si evenimente fara importanta. Asigura-te ca ai suficienti bani pentru cheltuieli anticipate, iar ce e in plus, economiseste pentru zile negre.

Construirea unei afaceri presupune munca multa si oricat te-ai stradui, mici detalii cum sunt cele discutate mai sus, iti poti sabota eforturile si munca depusa. Asigura-te ca din cand in cand iti privesti business-ul obiectiv, canalele de marketing si obiectivele, pentru a fi sigur ca urmezi calea cea buna. Daca ai nevoie de ajutor in dezvoltarea afacerii tale online, echipa 101itconsult iti vine in intampinare cu serviciul Support, disponibil in durate de timp variate.

Submit a Comment